Nyhedsbrev juli 2017

Nyhedsbrev juli 2017

Det er med stor glæde, jeg i dette nyhedsbrev fortæller om det veloverståede årsmøde på Fyn , som vi holdt i maj måned. Dette nyhedsbrev er spækket med alt det vigtige fra generalforsamlingen og taler og lykønskninger fra jubilæumsfrokosten. Der er også blevet plads til nogle små indlæg fra medlemmerne. Terttu efterlyser nogle billeder. Har nogen set disse billeder, så hjælp gerne Terttu—se mere på side 26.

Vi var nogle og tyve, der mødtes fredag aften til middag i et lille lokale i restauranten på Fjeldsted Skov Kro. Der var god stemning og vi hyggede os gevaldigt. Kroen serverede en buffet med dessert og hver især købte drikkevarer til. Det var så fint at sidde i dette afsides lokale, hvor vi kunne få ro til at snakke sammen, uden at blive forstyrret af kroens mange andre gæster.

 

Lørdag

Lørdag morgen var der en fin morgenbuffet, som vi spiste sammen mellem kl. 8 og 10. Medlemmer, der ikke havde overnattet, ankom lige så stille i dette tidsrum. Vi hejste det finske og det danske flag i kroens flagstænger og sang som sædvanlig nogle vers af begge national sange.

Kl 10.30 holdt ekstern lektor på Københavns Universitet Jan Ahtola Nielsen et fyldigt foredrag om Finlands historie med overblik over især de seneste 100 år. De tilstedeværende fik et godt overblik over Finlands nyere historie og der var mange detaljer og sammenhænge, som jeg ikke havde været opmærksom på tidligere.

 

Jens Christian Andersen, Dronningen og Præsidenten

Under frokosten holdt Jens Christian Andersen en tale i sin egenskab af ministerråd ved Danmarks Ambassade i Finland. Du kan læse talen her i brevet. Foreningen skylder Jens Christian en kæmpe tak for hans engagement i vores forening og vores historie. I Finland samler han danske finnebørn til møder på ambassaden og holder kontakten. Han formidler også kontakt mellem finnebørn i Danmark og Finland. En særlig stor tak skal han have for at sørge for, at Finlands Præsident og H. M. Dronning Margrethe II af Danmark sendte deres lykønskninger til foreningen i anledning af vores 25-års jubilæum. Jeg er dybt rørt over den gestus og jeg oplevede, at det også gjaldt mange af de fremmødte. Foreningen kvitterede med en t-shirt med foreningens logo, som Jens Christian kan bære ved officielle lejligheder.

Så vidt jeg er bekendt med har vi ikke tidligere modtaget den form for opmærksomhed. Finlands ambassade var repræsenteret ved ministerråd Kirsti Pohjankukka, som blandt andet læste hilsenen fra Finlands Præsident Sauli Niinistö op på finsk og dansk. Hun benyttede samtidig lejligheden til at invitere alle medlemmer af foreningen til veteranernes dag på Finlands Ambassade i København den 29. maj.

Jens Christian Andersen inspirerede også H. M. Dronning Margrethe II af Danmark til at nævne finnebørnene i sin tale, da hun besøgte Finland her i sommer. Hun sagde blandt andet:

”Vi har støttet hinanden også i svære tider. Tænk bare på alle de nordiske frivillige, som deltog i kampen for Finlands selvstændighed eller i de senere krige, og på da de nordiske lande tog imod de finske krigsbørn.

De Nordiske lande har ikke blot en fælles historie, men også en stærk samhørighed i nutiden. ”

Du kan læse hele talen her

Se også omtalen i Billedbladet

Se også omtalen på Finland 100

 

 

Penge til videodokumentation

Også Generalkonsul for Finland i Danmark, Fritz Schur, deltog i den festlige frokost og benyttede lejligheden til at skænke 25.000 kroner til foreningens arbejde med at dokumentere medlemmernes personlige historier på video. Vi vil tage rundt og interviewe jer og optage interviewet på video. Hvis du allerede nu ved, at du har lyst til at fortælle, så kontakt mig på

mail: trinedaimi@kalliomaki.dk eller telefon: 23 98 04 00.

Vi vil løbende holde jer orienteret om, hvordan det skrider frem.

 

Generalforsamling

Der var god stemning ved årets generalforsamling. Den var nøje planlagt og forslag til vedtægtsændringer samt andre forslag var sendt ud på forhånd.

 

Dejlige beretninger

 

Kai Palomäki om foreningens start

 

Efter generalforsamlingen fortalte Kai om, hvordan foreningen blev stiftet og de første år. Han viste skønne billeder med mange varme gensyn. Blandt andet billedet herunder af Kai og Olavi Oksa, foreningens stiftere i færd med at nyde et stykke wienerbrød til kaffen. Foreningen sendte en tak til Olavi Oksa i form af Præsidentens og Dronningens hilsener, indrammet.

 

Jarmo Lehtonen

Jarmo foldede sig ud med en meget vittig beretning om sit liv i Danmark og foreningens betydning i hans liv.

 

 

Festaften

Der blev lige tid til et par timers hvile, inden kroen bød på fantastisk lækker 3-retters middag. Kroen skabte lidt forvirring omkring hvem, der skulle betale for vinen, så det endte med, at vi fik hvidvinen gratis. Det blev der ikke klaget over.

Under middagen underholdt en finsk duo, Anna Sairanen fra Sønderborg på violin, bratsch og kantele og Heikki Takkula spillede cello og sang. De var så festlige og forstod at dosere underholdningen, så den blev spredt ud over aftenen. Programmet bestod hovedsalig af finsk musik med mange kendte viser og musikstykker. Højdepunktet var da 6 medlemmer fik lov at spille kantele.

Dagen sluttede som altid med at vi sang Skuld gammel venskaw …. Vi holdt hinanden i hænderne hele vejen rundt langs kanten af lokalet.

Tak til alle, der mødte op og en særlig tak til Carl Aage Jensen, Finlands konsul i Svendborg, hvis flotte donation på 10.000 kroner betalte for foredrag, underholdning og særligt indbudte gæster.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.