Nyhedsbrev juni 2012

Haderslev 2012.06.15.

 

 

 

Kære medlemmer og andre modtagere af brevet,

 

 

Endnu et årsmøde er afviklet.  Stedet var valgt hovedsageligt på grund af pris og nærhed for mig, så jeg ikke skulle køre alt for langt for at se forholdene og forsøge at presse priserne mest muligt – det gøres bedst ved et personligt møde og ikke kun pr e-mail. Men desværre blev det et af de allermindste møder, måske kun ”undergået” af det allerførste på min skole i 1993.

 

Det var lige ved, at flokken på 11 deltagere fra Finland var blevet den største, men til sidst kom der dog så mange tilmeldinger fra Sjælland, at den landsdel endnu engang tog prisen som den flittigste til at komme. Der kom 18 fra ”øst for Storebælt”, og vi jyder endte på 15 efter et afbud fredag morgen, så det samlede deltagerantal kom på 44. Fredag aften var vi 39 til middagen.

 

Økonomien kom til at hænge fint sammen, nemlig med et overskud på 2.765 kr. Alle priser kunne altså teoretisk have været 50 kr. lavere, men jeg havde jo håbet på, at en repræsentant fra ambassaden ville have været til stede, og desuden havde Jarmo skaffet underholdning til lørdag aften til en pris, som var langt lavere end det, jeg oprindeligt havde budgetteret med – det var kun godt, at jeg ikke havde lavet aftale med vedkommende, som jeg først havde planlagt, for så havde vi fået et dundrende underskud med det lave antal deltagere i mødet.

 

Den kommenterede dagsorden og formandsberetningen er med her i brevet, og jeg modtager gerne spørgsmål, hvis der er noget, som er uklart, eller som kræver nærmere forklaring.

 

Som jeg nævner i beretningen, så har jeg i løbet af 2011 og 2012 skrevet lidt om mit liv, sådan som jeg så ofte har opfordret jer alle til at gøre, og med risiko for igen at blive bebrejdet, at jeg sender noget ud om mig selv, så gør jeg det nu alligevel.

 

Torsdag d. 7. juni 2012 var det præcist 70 år siden, jeg kom til Hader-slev ved 5-tiden om eftermiddagen, og et par timer senere endte jeg i Hoptrup. Netop den dato valgte ”Haderslev Arkiv- og Museumsforening” til at udgive min bog, og den blev præsenteret på Hoptrup skole, hvor jeg startede som elev efter sommerferien i 1942 sammen med de 14 andre finnebørn, som endte i den lille landsby8 kmsyd for Haderslev.

 

Bogen havde dog haft en slags ”forpremiere”, idet jeg havde fået lov at tage et antal med til årsmødet på Slukefter, og der blev da også solgt nogle stykker. Hvis andre af foreningens medlemmer skulle ønske at købe et eksemplar, og ikke vil vente til vi ses ved næste møde i Hedehusene d. 6. oktober, så send et postkort eller en e-mail til mig, og jeg vil straks gå på posthuset med en bog til dig.

 

Prisen for bogen er 140 kr. og da den vejer ca.460 g, bliver portoen 30 kr. som B-post, altså i alt 170 kr. Jeg lægger et af foreningens girokort ved, så betalingen kan klares på netbank, men du kan da også sende en check. Jeg har købt et antal bøger på foreningens regning, og den fortjeneste, som boghandleren ellers skulle have, går nu i foreningens kasse.

 

Hvis du bestiller i løbet af den næste måneds tid, kan jeg nå at sende bogen inden august, hvorefter vi er væk et lille stykke tid, og du/I er naturligvis også velkomne til at hente den her i Haderslev, hvis I alligevel skal til Tønder Kunstmuseum for at se Tapio Wirkkalas udstilling, som er åben helt til d. 30.september. Den er der et par sider om her i brevet.

 

På billedet, hvor jeg åbenbart forklarer et eller andet morsomt, ses til venstre Bente Staub med hånden under kind og Ove Holm ved siden af. Det er de to lærere fra Sct. Severin skole, som gang på gang er blevet tilkaldt, når computeren har drillet, og som bærer deres store del af ansvaret for, at bogen overhovedet kunne blive færdig.                           3.

 

Artiklen er fra avisen ”JydskeVestkysten”, men også den lokale annonceavis ”Budstikken” havde et lille stykke i nogle dage senere, og jeg tillader mig at sende begge stykker med i brevet her. Det fra ”Budstikken” er på bagsiden af denne side.

Et af vore medlemmer i Finland, Jorma Jansson fra Salo, har oversat et stykke fra bogen ”Helsinki Liekeissä”, som er skrevet af Jukka Mäkelä. På siderne 35 – 37 i bogen står der, hvad der skete d. 6. februar 1944 i Malmi, hvor Jormas mor, Sylvi Jansson boede, mens Jorma var i Danmark, og hans søster var krigsbarn et sted i Sverige. Billederne er fra samme bog, men viser ikke resultaterne af bombningerne i Malmi, som jo var særlig udsat pga. den nærliggende lufthavn. Malmi var også min hjemby og også brødrene Hiltunen (Onni 4100 Ringsted og Reijo 2970 Hørsholm) samt Reijo Vakkala (4792 Askeby), og vist nok også et par af ”finnepigerne” er fra samme område. For at udnytte pladsen på bagsiden har jeg brugt et par billeder om samme begivenhed fra bogen ”Finlands krig”.

På bagsiden af det store ark med stykket om ”Købmandens finnedreng” sætter jeg et stykke fra Politiken. Det er endnu engang noget om en af mange dygtige fotografer, som Finland åbenbart er så rig på. For nogle år siden var der også en artikel om samme emne.

 

Det er efterhånden et par år siden, jeg sidst sendte noget ud fra bogen ”Finlandsbarnen i Danmark” fordi der har været så meget andet stof, som trængte sig på, men nu kommer der 8 sider, som ganske vist har været sendt ud til de fleste af jer for adskillige år siden, men dels er der kommet nye medlemmer til, som ikke har fået siderne 110-117, og dels er det praktisk, hvis man evt. samler siderne til en hel bog, at de nu kommer i den rigtige rækkefølge. Den Sulo, som omtales i dette stykke, er Sulo Wass, som var medlem indtil sin død i august 2003.

 

 

Med venlig hilsen og god sommer til jer alle.

 

 

Kai

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.