Nyhedsbrev juli 2012

Haderslev 2012.07.14.

 

 

Kære medlemmer og andre modtagere af brevet.

 

Det vigtigste i dette brev er invitationen til lørdagsmødet d. 6.oktober i Fritidscentret ”Hedehuset” i Hedehusene. Som sædvanligt mødes vi sidst på formiddagen til snak og samvær, senere er der mad på bordet og så slutter vi med en kaffetår, inden rejsen igen går hjemad.

 

Adressen er Hovedgaden371 A, men huset ligger ikke ud til vejen. Lige ved Ansgarkirken skal man ind ad en sidevej, som hører til Hovedgaden. Esteri skriver på indbydelsen, at der stadig er vejarbejde på motorvejen, så for os, der kommer vestfra, er det vist nemmest at dreje af motorvejen ved frakørsel 10, og så bruge den gamle hovedvej over Sjælland – den har nu nr. 156.

 

Ved årsmødet i Vedsted gav Ritva Tuokko fra Finland mig to stykker, som hun havde skrevet om henholdsvis årsmødet i 2011 på Liselund og om vores finske moderforenings 20-årige historie og om dens lukning her i foråret 2012. Begge artiklerne har været sendt ud til medlemmer, som stadig kan finsk, men jeg har endnu kun fået den ene oversættelse tilbage, så nu kan I alle læse, hvad Ritva har at fortælle om Liselund i 2011, mens I må vente på den anden artikel til næste brev.

 

Fra bogen ”Finlandsbarnen i Danmark” følger endnu et lille stykke om den lille Pirkkos hårde rejse tilbage til familien i Finland. Selv om jeg dermed kun er nået til side 123, tror jeg ikke, at jeg sender de følgende sider fra bogen, idet de næste 30 sider ikke er beretninger om børn,

men har overskrifter som ”Danska utskottets byrå och dess verksamhet”,  ”Hur vi fick våra pengar och vad vi gjorde med dem”  og  ”De ”vanskliga” barnen och vad som gjordes för dem”.

 

Men derefter kommer der et afsnit med overskriften ”De som blev kvar i Danmark”, og det må jo handle om os, eller i hvert fald de af foreningens medlemmer, som bor i Danmark, og endnu senere er der mindre stykker, som jeg vil sende ud, men der er også sider, som jeg skønner ikke har interesse for os mere.

 

Der er igen denne gang flere sider fra Foreningen NORDENs arkiv i Tønder. De har haft en meget grundig mand til at sakse selv de mindste artikler, for de er alle klæbet fast på ark i den gamle oktav-størrelse, som jeg enten skal forstørre eller klippe i mindre stykker, for at de kan passe ind i de papirstørrelser, som bruges nu til dags. Jeg må naturligvis ikke klippe i arkivets originale papirer, men først tage en kopi og derefter skære artiklerne tilrette. Derfor er der i dette brev nogle stykker i både A4 og A3 størrelse. Artiklerne er mest fra februar og marts 1940, og fortæller endnu kun om forberedelserne til at modtage børn og om de indsamlinger, som vist foregik over hele landet dengang.

På bagsiden af det store ark med små artikler har jeg sat en anden artikel med relation til Tønder. Den er fra Politiken fredag d. 13. juli, og selv om jeg i et tidligere brev har sendt noget om Tapio Wirkkalas udstilling på Tønder Kunstmuseum, så kommer der altså lidt igen. Journalisten udtrykker med dårligt skjult misundelse sin frustration over, at udstillingen ikke finder sted i kulturhovedstaden København, men i en af de yderste købstæder i ”Udkantsdanmark”, hvortil Tønder jo regnes.

 

Nogle synes måske, at jeg sender lidt for meget turistreklame for Finland, men da POLITIKEN endnu engang (d. 24. juni) havde et par hele sider om en 3-dages tur til Helsinki, så kunne jeg ikke dy mig for at bruge artiklen. Det er måske ikke en tur netop for os – vi besøger nok mere familien, når vi tager til Finland – men måske har din nabo eller en

anden bekendt netop brug for er par afslapningsdage i den finske hovedstad, så giv siderne til ham/hende!

 

Brevet bliver på 28 sider til de fleste af jer, for der er endnu et lille antal medlemmer, som ikke har betalt for 2012 (deraf 2 heller ikke for 2011), og de får en rykker med her, og så stemmer vægten for deres vedkommende med at være lige under100 g.

 

Som en reklame for ”Købmandens finnedreng” sender jeg et billede af bogens forside (Heliosbygningen – mit hjem i Malmi med mig legende i sandet) samt første side af min fortælling.

 

Med venlig hilsen til jer alle

 

 

Kai

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *