Nyhedsbrev maj 2012

 

Kære medlemmer og andre modtagere af brevet.

 

 

Som flere gange tidligere må jeg desværre starte med en undskyldning, nemlig fordi brevet i slutningen af april, hvor jeg mindede om, at det nu var på høje tid med tilmeldingen til årsmødet, kom meget sent ud til jer, så de, der endnu ikke havde tilmeldt sig, måske slet ikke kunne nå det mere! Brevet bevirkede dog, at 2 par mere kom med i sidste øjeblik!

 

Miseren skyldes, at kopimaskinen gik fuldstændig i sort fredag d. 20. april. Jeg havde nået at trykke 6 sæt, men så snoede et ark sig rundt om en valse dybt inde i maskinen, og jeg turde ikke begynde at skille de indre dele ad, så jeg ringede efter servicemanden. Han lovede at komme snarest muligt, men det blev først til noget sent mandag eftermiddag, idet han naturligvis holder fri i weekenden ligesom alle andre.

 

Mødet på Sluk-efter kro bliver nok det mindste, vi har haft siden foreningens allerførste år, da vi endnu kun var måske et halvt hundrede medlemmer, for vi bliver kun 45 deltagere denne gang. Derfor er jeg også glad for, at jeg sagde fra til den underholdning, jeg oprindeligt havde håbet på, men det var godt, at Jarmo så fandt frem til ”De glade pensionister” fra Skærbæk, som kommer og underholder os ca. 1½ time lørdag aften – der er kaffepause midtvejs. Nu kan det lige akkurat løbe rundt økonomisk.

 

Hele 42 af deltagerne kommer allerede fredag, og kroen har tjek-ind allerede fra kl. 15, så man måske kan nå at se på nogle af de mange interessante steder, der er i og omkring Vedsted.

 

Der er et par sider med her i brevet om Vedsted og omegn, for det er jo et af de allerældste, beboede steder i Danmark! De første bosættelser fandt sandsynligvis sted for måske mere end 10.000 år siden, efter at den sidste istid sluttede, og landet omkring Vedsted har været opdyrket i mindst 6.000 år. Siderne kan tjene som orientering for dem, der kommer til mødet, så I måske får lyst til og finder tid til at besøge nogle af de omtalte steder, og det kan måske give dem, der ikke kommer til mødet, lyst til senere at besøge Vedsted og omegn på en tur rundt i Sønderjylland – der er altid mulighed for overnatning hos os i Haderslev.

Da Vedsted kun er en lille landsby, så findes der mig bekendt ikke en hæveautomat i byen. Derfor bør I medbringe kontanter både til at betale mig for opholdet – jeg skal afregne samlet til værten – men også for drikkevarer, som bliver noteret på værelsesnummer, hvorefter man betaler ved udtjekningen om søndagen. Der kan man naturligvis betale med dankort for drikkevarerne, men jeg har ikke en terminal, så jeg skal have kontanter!!

 

Mødet blev endnu engang en weekend, fordi 2.generationsmedlemmer skulle have chancen for at være med, men der er ikke nogen, som har meldt sig. Det ville have været præcist 50 kr. billigere pr. person pr. dag, hvis vi havde valgt hverdage.

 

På Liselund, hvor vi skal mødes i 2013 i weekenden 24.-26. maj, vil der som regel være umuligt at komme på hverdage, idet stedet er optaget ugen igennem af forskellige kurser, men jeg har snakket med Vibeke Hein (værtinden på Liselund), om det måske alligevel kan lade sig gøre, men det skal så bestemmes et år i forvejen. Om det vil gøre en forskel i prisen, er uvist.

 

Jeg har nu brugt et par dage til at tage kopier af det meste af alle de mange sider, som jeg har lånt hos Foreningen NORDEN i Tønder. Der er stof til mange breve, så der vil gå lang tid, før I får lejlighed til at læse det sidste fra deres arkiv! Jeg har så vidt muligt lagt kopierne i orden efter dato, men ikke alle artikler er forsynet med dato. De ældste er allerede fra november og december 1939, hvor man lavede indsamling til fordel for Finland i Aabenraa og Sønderborg. Rundt omkring i byernes banker og sparekasser og på avisredaktionerne var der fremlagt tegningslister.

Man gjorde også klar til at modtage finnebørn allerede i januar 1940, så der blev dannet en centralkomité, der skulle tage sig af det organisatoriske i den nye forening, som blev stiftet, nemlig FINLANDSHJÆLPEN.

 

Artiklerne hertil er fra Tønder, mens de følgende er kommet fra Pirkko Andersen (4000 Roskilde).

Den engelske statsmand Chamberlain var vist kommet i kraftig modvind i det engelske Underhus, da han skulle forsvare sig mod de andre partier m.h.t. Englands manglende støtte til Finland. Det var jo samme Chamberlain, som efter et møde med Hitler, stolt kom hjem og viftede med et stykke papir, mens han stod på trappen ned fra flyet samtidigt med, at han sagde de berømte ord: Fred i vor tid! Han havde sikkert de bedste ønsker om fred, så måske var han blot lidt enfoldig ved at tro så fast på Hitlers ord.

 

Desværre mangler forsiden af ”Sorø Amtstidende”, så I må nøjes med afslutningen af artiklen ”Finland har mistet…” Stykkerne er alle fra marts 1940, da Vinterkrigen sluttede.

 

Mannerheims tale til det finske folk d. 14. marts 1940 rummer naturligvis ros til soldaterne, lotterne og kvinderne, som holdt fabrikker og infrastruktur i gang under meget vanskelige forhold, men Mannerheim giver også Norge og Sverige et kraftigt spark, fordi de to lande nægtede franske og engelske hjælpetroppers gennemmarch!

 

For nogle måneder siden var der i et brev en artikel om, at Helsingfors var udnævnt til ”Verdens design hovedstad”. Den rummede lidt københavnsk misundelse over, at det var Helsingfors og ikke København, som var løbet med den titel, men alligevel har både vores lokale avis ”Jydske Vestkysten” og den landsdækkende ”Politiken” nye artikler om Helsingfors.

 

Tønder har et meget aktivt kunstmuseum, hvor der flere gange har været udstillinger med finske kunstnere, og det sker nu igen, idet værker af Tapio Wirkkala bliver udstillet fra d. 26. maj, hvor Finlands ambassadør Maarit Jalava kommer for at åbne udstillingen. Det sker kl. 15. Hvis I har mulighed for det, er det da en fin chance til at hilse på ambassadøren igen efter hendes besøg på Liselund for et år siden.

Udstillingen er åben helt frem til d. 30. september, så der er gode muligheder for at se den i løbet af sommeren, når I alligevel skal på tur til Sønderjylland for at se nærmere på Vedsted!!

 

Antero Rousku (5390 Martofte) følger med i de nye, finske film, hvor vel især Kaurismäki gør sig gældende som instruktør. Den omtalte film ”Le Havre” lyder på sin vis barsk, men måske også humoristisk underholdende.

 

Fra bladet ”Fokus Finland” har jeg klippet en side om tango, som nu igen danses mere end det var tilfældet for 20-30 år siden, da den havde mistet noget af sin popularitet. Finland er jo det land, hvor der danses mest tango bortset fra Argentina!

 

 

Brevet bliver lidt tyndere til de fleste af jer, fordi de 14 medlemmer, som mangler at betale for 2012, får en påmindelse med her, så deres brev netop når op på vægtgrænsen.

Forhåbentligt virker anmodningen om at betale, så vi kan få alle restancer ud af verden inden generalforsamlingen.

 

 

Med venlig hilsen

 

Kai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *