Nyhedsbrev juli 2011

Haderslev 2011.07.30.

 

 

 

Kære medlemmer og andre modtagere af brevet.

 

 

Allerførst en undskyldning til de mange, som denne gang modtager et lidt tyndere brev end de sædvanlige 15 A-4 sider. Det skyldes, at ca. 60 af medlemmerne får enten en rykker for kontingent eller en ny seddel om personlige oplysninger, og nogle endda begge dele. Hvis brevet var af sædvanlig størrelse, skulle de nævnte have ekstra porto på, hvilket jeg vil spare.

 

Ved Helgas og mit seneste besøg i Tyskland var vi inde på et postkontor i Flensborg for at undersøge det, som flere har fortalt os, nemlig at det er meget billigere at sende breve fra Tyskland, end det er fra Danmark.  Det stemmer på en måde også, men i Tyskland går vægtgrænsen allerede ved50 gog ikke ved100 gsom i Danmark, så det vil være billigere med små breve, fx de julebreve, som Helga sender mange af hvert år i december. Foreningsbrevene vil blive en del dyrere at sende fra Tyskland, idet taksten da vil gælde som for breve op til500 g.  Hvis jeg skulle holde brevene under50 g, ville der kun være plads til 6 ark, idet konvolutten vejer de første 14-15 g, og så vil det i længden alligevel blive dyrere.

 

Invitationen til lørdagsmødet d. 1. oktober er med her i brevet. Det er Karin Maagaard, som endnu engang har påtaget sig arbejdet som arrangør, og lige som sidste gang har Karin henlagt mødet til NØRSKOVGÅRD, som ligger ganske tæt ved Haderslev. Nogle husker måske vej dertil, men for en sikkerheds skyld sender jeg også et kort med.

 

Det vil være dejligt, hvis nogle medlemmer tager både 2. og 3. generation med! Der har tidligere være enkelte 2. generationsmedlemmer med, mens vi vist kun har set Ruts børnebørn fra 3. generation som deltagere, men de har til gengæld også været flittige til at møde op. Der har dog også været andre børnebørn med, nemlig arrangørens børnebørn ved flere lejligheder. Helga og jeg har soveplads til adskillige, hvis det kan betyde noget for dem, der kommer langvejs fra, men giv venligst besked i god tid, for princippet må være ligesom i vor ungdoms balaftener, hvor der på dametoilettet i Forsamlingshuset kunne lyde: Den, der kommer først til spejlet, bliver først malet.

 

P.S. Det er ikke en fejl, at dagens program er med to gange, men da du forhåbentligt sender din tilmelding, hvor programmet er på bagsiden, så skal du da stadig have mulighed for at se, hvordan dagen skal forløbe!

Og der finder du også kortet med kørselsvejledning.

 

Ved mødet på Liselund fik vi et nyt medlem, idet Marita Rambusch’s søster fra Finland under krigen fik ”Finlandspakker” sendt fra en familie i Danmark. For snart mange år siden tilføjede vi netop modtagere af Finlandspakker som mulige medlemmer i foreningen – det var Anja Dall (6091 Bjert), som blev det første medlem på den baggrund.

Det nye medlem er:

                                   Rosita D. Pedersen

                                   Borgmester Finks gade12 st. tv

                                   6200 Aabenraa

 

Foreningens medlemstal bliver dog uændret, idet et medlem har valgt at forlade foreningen, det er

                                   Erik Wallinus Rinne

                                   Björnvägen 10 D

                                   12731 Väterhaninge

                                   Sverige.

 

Erik Wallinus var forfatter til de svenske krigsbørns sang ”Över mörke Vatten”, som nogle af jer har haft lejlighed til at købe på CD.

Efterlysningen i brevet for en måneds tid siden af Raija Ahlgren gav resultat, idet ikke færre end to medlemmer, begge med fornavnet Reijo,

har opsporet hende. Reijo Ström (00730 Helsingfors) telefonerede for at give besked om Raijas nye adresse og Reijo Pajuoja (46800 Anjalankos-

ki) sendte en mail, hvori han fortæller, at Raija nu er fast bosiddende i Helsingfors med adressen:

                                   Raija Ahlgren

                                   Alkutie 61 ass. 2

                                   00660 Helsingfors

                                   00 358 40 5290 464

Reijo Ström mente, at Raija overvejede at flytte videre til Hyvinkää, men det får jeg jo nok besked om, hvis det bliver aktuelt.  

 

Der er endnu en ændring til adresselisten, idet Trine Kalliomäki er flyttet til Florensvej 16 I th. fra Njalsgade 105 II, men begge adresser er i 2300 København S.

 

I Farum findes ”Immigrantmuseet”. En dame derfra satte sig i forbindelse med mig for snart længe siden for at søge oplysninger om finnebørn – Danmarks bedst integrerede flygtninge eller indvandrere. Da jeg syntes, at det var lidt for besværligt for mig pga. af afstanden, gav jeg et par navne på finnebørn, som boede nærmere Farum. Hvor mange hun interviewede, ved jeg ikke, men i hvert fald Aira Steensen (2830 Virum), leverede stof til deres hjemmeside, som hedder: 

www.immigrantmuseet.dk

Da jeg ved, at adskillige finnebørn ikke bruger internettet, så sender jeg noget fra museets sider bl.a. med et enkelt billede af Aira. Så kan andre gå ind og læse mere på hjemmesiden.

 

Jeg har tidligere nævnt mindestenen på Malmi kirkegård for de dræbte krigsbørn, som var undervejs til Sverige, men for en ordens skyld sender jeg her i brevet teksten fra en bog, hvor mindestenen nævnes. Anja Olsen har oversat.

På bagsiden sætter jeg billedet af en mindeplade, som er sat op på Eslöv jernbanestation. Det skete d. 10. juni, mens Eslöv havde besøg af ca. 24 krigsbørn, som var på ”nostalgirejse” til Skåne, hvor de havde været i

kortere eller længere tid under krigen. Det er vor gode forbindelse i Sverige, Tapani Rossi, som har sendt billedet og omtalen af begivenheden.

Eslöv var en slags transitstation for krigsbørn, idet ca. 2.000 børn ”mellemlandede” der, inden de blev sendt videre til plejefamilier i Skåne.

Tapani Rossi er en meget virksom mand, og du kan læse mere om alt det, han finder ud af om krigsbørn og finnebørn på hans hjemmeside:

                                   www.krigsbarn.com

 På endnu en hjemmeside www.per-olof.dk fandt Helga en artikel om den mindemedalje, som alle danske plejeforældre fik efter krigen. Samme sted kan man læse mange spændende ting om den finske sagnhistorie Kalevala.

 

Ved mødet i Hedehusene lånte jeg en artikel om finnebørn af Esteri Andersen. Da jeg læste den herhjemme, opdagede jeg, at der manglede en del, idet den nederste del af spalterne var skåret af. Den var fra Aalborg Stiftstidende, men da den avis er lukket, blev jeg henvist til Rigsarkivet i Aarhus, og de sendte så en kopi af hele stykket, men desværre i en meget sløret udgave. Jeg håber, den kan læses i den forstørrede udgave, jeg sender med.

 

Endelig er der også en boganmeldelse af ”Eftermæle” skrevet af Kari Hotakainen, som blev berømt på bogen ”Hjemmefronten”.

 

På bagsiden et lille stykke om god mad i Lapland, nemlig i byen Levi, hvor søstrene Berlin er faste vintergæster, og hvor Helga og jeg har været en enkelt gang uden dog at spise det nævnte sted. Det er da lidt specielt, at den kendte (og vistnok dyre) restaurant NOMA i København har hentet ideer helt deroppe fra.

 

Og så slutter brevet med en artikel fra den lokale avis Jydske Vestkysten om vort flyvende medlem, Jarmo Lehtonen!

 

 

Med venlig hilsen og forhåbentligt snart bedre sommer til jer alle.

 

 

Kai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *