Nyhedsbrev maj 2011

                                                                     Haderslev 2011.05.05.

Kære medlemmer og andre modtagere af brevet.

På denne historiske dag for Danmark starter jeg det næste ”finnebørnsbrev”, selv om det ikke er så længe siden, I modtog det foregående.

Det skyldes, at der er nogle oplysninger, som jeg gerne vil have ud til jer, inden tilmeldingsfristen til årsmødet er nået. Der er flere, som har forespurgt om muligheden for at blive indkvarteret på 3-sengsstuer på Liselund, men de findes ikke, siger værtinden Vibeke Hein. Der er ganske vist tidligere sket, at der er nogle, som har været 3 på samme stue, men det har været med en madras på gulvet eller i en drømmeseng, og det synes Vibeke Hein, at vi er blevet for gamle til! Så jeg vil igen opfordre til, at de, der tilmelder sig med 1 person, prøver at finde en, der også kommer alene. Evt. kan jeg hjælpe med at finde en makker. Det er jo to enkelte senge og ikke en dobbeltseng, man overnatter i, så problemet med, at man måske ikke kender samboen særligt godt, er vel ikke så stort?

Af de ca. 35, som allerede har sendt tilmeldingen, kommer 27 allerede fredag, og jeg ved, at der er flere undervejs, idet Olavi Oksa (Kerava, Finland), som vi havde lejlighed til at besøge i påsken, da vi var i Finland for at fejre min storebrors 80-års fødselsdag, meddelte, at han regnede med 6-7 deltagere fra foreningen deroppe. Det er dejligt, at så mange kommer allerede fredag, idet jeg har fået positivt svar på min indbydelse til Finlands ambassadør, Maarit Jalava, at hun vil besøge os netop om fredagen. Det er ganske vist til den uofficielle del af årsmødet, men det ville heller ikke være særligt spændende for ambassadøren at overvære fx generalforsamlingen, så fredag er netop en god dag til at få en uformel snak med Maarit Jalava.

Blandt de allerede tilmeldte er nu også Jeanette Shaw, som kommer fra Californien, men da hendes mand, Phil, ikke mener at kunne klare rejsens strabadser, ledsages Jeanette af sin niece Eila, som bor i Alabama.

En overgang trak det op til, at vi kunne vente en 8-12 deltagere fra Bollnäs i Sverige med Arja Rohlin som leder, men deres meget pressede program med bl.a. turistbesøg i København gør, at de først kommer til Liselund søndag formiddag, hvor de så til gengæld vil bruge et par timer på at underholde os, har Arja lovet – med hvad, ved jeg ikke!

De kommer med tog, så jeg håber, at 3-4 af jer vil hjælpe med kørsel til stationen efter dem og også bringe dem til toget igen efter frokosten søndag ved 1-2 tiden.

Jeg fik både en god og en dårlig meddelelse fra ambassadøren. Den gode var naturligvis besøget om fredagen, men den mere kedelige var, at vi ikke kan få det tilskud, som vi i en årrække fik til at holde udgiften nede for deltagelse i årsmødet. Nye regler giver ikke mulighed for støtte til den slags arrangementer. Den pris, som I kan se på tilmeldingssedlen, er derfor sat så højt, at vi kan klare de ekstra udgifter, som løber på til bl.a. underholdningen lørdag aften, hvor ”Visens Venner i Slagelse” kommer i 2 gange 45 minutter. For to år siden var det ”Visesangerne fra Roskilde”, som underholdt os på bedste måde, og jeg håber, at sangerne i Slagelse er lige så gode.

Jeg har lovet Vibeke Hein at skrive, hvor meget jeg lægger på hendes pris, så jeg kan herved meddele, at der i de nævnte priser er 50 kr. til andre udgifter end mad, ophold med lån af lokaler og AV-materiale samt overnatning. Jeg håber på tilmeldelse af mindst 60 personer, for så kan budgettet klares, men overskud kommer først, når deltagertallet bliver større.

Det endelige program får deltagerne ved mødet, men det følger naturligvis det sædvanlige mønster. Dog håber jeg, at selve generalforsamlingen ikke trækker alt for længe ud (som den har gjort enkelte gange tidligere), for Airi Jensen (2600 Glostrup) vil tage en DVD med, som vi kan se efter generalforsamlingen, men før middagen om aftenen. Den varer 1½ time, og titlen er ”Krigen i Nord.”

Endnu en ting gør, at jeg gerne vil have dette brev ud allerede nu, idet der netop har været premiere på en ny, finsk film i noget, der hedder CPH PIX. Det er en filmfestival, hvor der i løbet af maj blev vist ca. 180 film, med bl.a. ”Lapland Odyssey”. Den kommer i de almindelige biografer i juni, og efter den omtale, som den fik i ”Berlingske”, er den nok værd at køre efter.

Mens vi var i Finland, var der valg til ”Riksdagen”, og selv om de danske valgaftner kan være spændende at følge med i, så var det finske valg noget af det mest jævnbyrdige – og overraskende – end noget andet valg, jeg mindes – det skulle da lige være dengang i 70’erne, da både Glistrup og Erhard Jacobsen stormede ind i Folketinget med deres nye partier.

I Finland var der en overgang 4 partier, som havde henholdsvis 18,9%, 18,8%, 18,8% og 18,8% af stemmerne! Senere på aftenen var der dog ”de konservative”, som endte som det største parti, og lederen, Jyrki Katainen, skal sikkert ifølge finsk tradition være statsminister, men jeg har endnu ikke set noget om regeringsdannelsen i aviserne. Om partiet ”De sande finner” kommer med i regeringen er tvivlsomt, for de er nok lidt udenfor det gode selskab ligesom Fremskridtpartiet var det i sin tid her i Danmark.

Fra Esteri Andersen (2640 Hedehusene) lånte jeg artiklen fra Kalundborg Folkeblad fra marts 1998 med titlen ”Finske børn og krigens alvor kom til egnen”. For at undgå at skære den i mindre stykker forstørrede jeg den lidt, så den kunne passe på bagsiden af siden med omtalen af valget.

Da der denne gang blev til 2 af de store ark, brugte jeg noget om finsk design på det ene endnu engang, for det skrives der stadig meget om!  

Marianne Lyngbye (4340 Tølløse) har sendt et lille stykke om sit mangeårige arbejde i Foreningen Norden, for hvilket hun nu er blevet hædret ved at blive udnævnt til æresmedlem i foreningen. Det er et meget flot stykke arbejde Marianne har ydet igennem de mange år, først som almindeligt bestyrelsesmedlem, men først og fremmest som formand i hele 11 år.   

Jeg nævnte for et par breve siden, at der i den finske udgave af Foreningen Nordens blad var en artikel om Marita Jensen (2791 Dragør) og mig. Nu er artiklen lidt omskrevet og med andre billeder med i aprilnummeret af Foreningen Nordens blad ”NORD NU”. Jeg tillader mig at sende også denne nye udgave med her i brevet.

Mens vi var i Helsingfors fik vi lejlighed til at se den mindeplade, som blev sat op i 2008 på postkontorets bygning lige over for hovedbanegården. Den fortæller, at ca. 13.000 børn fra Helsingforsområdet blev sendt til de øvrige nordiske lande. Helga tog et par fotografier af pladen, men det er lidt svært at læse teksten.

På Malmi kirkegård fandt vi omsider mindestenen for de finnebørn, som på deres rejse mod Sverige blev dræbt ved en togulykke nær byen Iittala midt om natten mellem 4. og 5. februar 1940. Jeg har tidligere troet, at ulykken skyldtes et russisk flyangreb, men det var et ”almindeligt” uheld, fordi lokomotivføreren overså et stopsignal pga. stærk snefygning.

I to bøger, hvor ulykken omtales, nævnes henholdsvis 13 og 15 dræbte børn, men på mindestenen talte jeg 15 navne, hvor det står ”Lapsi” foran, så det må være det rigtige antal.

Hvorfor mindestenen netop står i Malmi, ved jeg ikke – hverken min bror eller min søster, som bor i Malmi, kendte noget til ulykken, før jeg for et par år siden nævnte den for dem. Siden fandt de så bøgerne, hvor den blev omtalt.

Jeg sætter nogle af billederne på den side, der er ledig ved fortsættelsen af Mettelene Stervbo-Kristensens rapport om ”finnebørn”.

Med venlig hilsen og god sommer!

Kai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *